dijous, 28 d’octubre del 2010

Ramon Llull

5.3.1 Breu fragment d'una obra de Ramon Llull.

Aquí posem un fragment de El llibre d'ordre de cavalleria



Llibre de l'orde de cavalleria, Pròleg ( p. 161, línies 6-16)

Per significança de les ·VII· planetes, qui són corsos celestials e governen e ordonen los corssos terrenals, departim aquest libre de cavaylaria en ·VII· parts, a demostrar que los cavaylers han honor e senyoria sobre lo poble a hordonar e a deffendre. La primera part és del començament de cavaylaria; la segona és de l'offici de cavaylaria; la tercera és de la examinació qui cové ésser feta a l'escuder con vol entrar en l'orde de cavaylaria; la quarta és de la manera segons la qual deu ésser fet cavayler; la quinta és de ço que signifiquen les armes de cavayler; la sizena és de les costumes que pertanyen a cavayler; la setena és de la honor qui·s cové ésser feta a cavayler.



5.3.2 Comenteu què us suggereix el fragment que heu triat

Aquest fragment ens resumeix el text, ja que és un pròleg. Ramon Llull expresa tot el que ell creu que ha de fer un bon cavaller. Nosaltres creiem que la cosa més important que ha de fer un bon cavaller, és servir i lluitar pel poble. Un bon cavaller, mai ha d'anar en contra del poble, i sempre ha de seguir unes idees fixes que reflectexin el que vol el poble.

Ramon Llull

5.2 Obra

Ramon Llull va escriure, aproximadament, uns 265 llibres de matèries molt diverses, però sobretot religiosos. Entre ells:
- El Llibre del gentil (1274-1276).
- Llibre de l'orde de cavalleria (1274-1276).
- El llibre d'Evast e Blaquerna (1283).
- Llibre de meravelles (1287-1289).
- Llibre de l'ascens i descens de l'intel·lecte (1304).


En aquesta fotografia que hem posat, hi surt la portada de El llibre del gentil.

Ramon Llull.

5.1 Biografia


Ramon Llull va néixer l’any 1232 a Mallorca poc després que Jaume I conquerís l’illa. Va ser un escriptor, filòsof, místic, teòleg i missioner mallorquí del segle XIII. El seu pare també es deia Ramon Llull, i la seva mare Isabel Erill. Quan tenia 14 anys va ser patge de Jaume I i al cap d’uns anys va servir com a majordom. Va viure a la cort durant uns anys i al 1257 es va casar amb Blanca de Picany i va tenir dos fills, Domènec i Magdalena. Va viatjar per països d’Europa i del nord d’Àfrica visitant diversos filòsofs, papes i reis, i sobretot difundint els seus pensaments religiosos. Va morir al 1325 i va ser enterrat a Mallorca.

dijous, 21 d’octubre del 2010

Pere Quart- Infants

Abans d'ahir, el professor ens va fer escoltar el poema Pi de Formentor musicat. I avui ens ha demanat que féssim el mateix amb un altre poema.
Joan Manuel Serrat va musicar el poema Infants de Pere Quart. Aquí us deixem la lletra, us pengem el vídeo i us deixem una petita biografia de l'autor.

Infants
La vida ran de pols i les mirades altes,
seda tèbia de neu i llot fresc a les galtes.

Esperança i enveja, els picarols del cor;
infidels com el temps, sobtosos com la sort.

(O com la mort); mesquins i jugadors, infants,
fraudulents i secrets, o pròdigs com soldants;

terroristes de sol i ressol als jardins,
porucs de nit deserta; impàvids assassins

de roses i libèl·lules; mercades d'afalacs,
de dolçor viciosos i de llet embriacs.

La voluptat furtiva del xipolleig i el fang,
insabuda promesa del amor de la sang!

Disfresses de tempesta, ornament del dolor,
pintura de la llàstima, marea de la por,

les llàgrimes sonores i arteres i abundants
les armes de llur guerra civil contra els gegants.


Biografia de l'autor (Pere Quart)

Joan Oliver i Sallarès (Pere Quart) va néixer el 1899 a Sabadell, i va morir al 1986 a Barcelona. És considerat un dels millors poetes i dramaturgs de la literatura catalana. Durant la guerra civil es va comprometre políticament amb el bàndol republicà i va ser anomenat President de l'Associació d'Escriptors Catalans. Va escriure obres de teatre i poemes, que van estar traduits amb bastants idiomes.