dijous, 26 de maig del 2011

Joan Margall

Joan Maragall i Gorina (1860-1911) va ser un poeta i un pensador que es preocupava per les qüestions socials i polítiques, i creia que la poesia tenia la capacitat d'influir en la transformació de la societat per estimular la vida de la gent.

Biografia:
Va néixer a Barcelona i quan va ser més gran va renunciar a l'empresa que portava el seu pare, del qual ell n'era l'hereu. Va anar a fer dret en la que bàsicament el que volia era formar-se com a intel·lectual. Justament per això, va començar a alternar les classes de la universitat amb les conferència i tertúlies, l'estudi d'idiomes (alemany) i la lectura dels grans escriptors europeus de l'època.
Quan tenia 30 anys va iniciar la seva activitat periodística quan va entrar a la redacció del Diario de Barcelona i després també va col·laborar amb la revista l'Avenç, on va ser publicat el seu primer llibre de poemes (Poesies).
Com a periodista va destacar pels seus articles d'opinió (sempre crítics i compromesos amb la societat) i també amb les seves ressenyes literàries.
Va esdevenir un intel·lectual molt reconegut per la seva activitat poètica i periodística.
Més tard va morir a Barcelona (1911).

Obres:
Les obres de Joan Maragall es poden dividir en quatre seccions o etapes cronològiques:

Primera etapa (1860-1891)--> Aquesta primera etapa d'escriptor i poeta, anomenada sovint com a "vitalista", que abasta des de les seves primeres obres fins al seu casament (1891). En aquesta etapa destaquen obres com L'oda infinita (1888).


Segona etapa (1892-1900): En aquesta etapa s'alterna el vitalisme amb el decadentisme. Destaquen obres com Estrofes decadentistes (1894) i el recull Poesies (1895) que inclou el poema La vaca cega.

Tercera etapa (1901-1906): L'inici d'aquesta etapa es caracteritza per una serenitat relacionada amb la pèrdua dels amics. Obres a destacar: Visions & Cants (1900).

Quarta etapa (1907-1911)
: En aquesta etapa, Maragall entra en una fase de relativa passivitat. En aquesta última etapa Maragall recupera l'individualisme i el vitalisme de les primeres èpoques. Obres a destacar: Enllà (1906).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada