dijous, 30 de setembre del 2010

Les propietats del text


La tercera entrada!
El que hem de fer avui és llegir-nos un text i analitzar si respon a les propietats del text: la coherència, la cohesió, l'adequació i la correció lingüística.

La coherència.

Té un títol "La Ronda del Vallès: Consens i respecte mediambiental", i també té una introducció en la que ens diu la seva opinió sobre el quart cinturó. Després al desenvolupament parla de que ell creu que hi ha moltes altres opcions per a millorar la comunicació, i que no cal fer la nova autopista destruint gran part de la vegetació terrassenca. I ens parla d'unes conseqüències que són que han estat capaços de modificar el projecte, per aconseguir que no es malmeti tan una part de Terrassa. I també hi hagi el mínim impacte ambiental al tram de Sabadell i es preservin alguns parcs naturals com el de Sant Llorenç del Munt, la Serra de l'Obac i Collserola.
Com a conclusió hi reafirma que han de seguir treballant per a aconseguir que només es construeixin infraestructures sostenibles fent cas al que seria la veu del poble, o sigui, fent cas al que pensa la gent. També surt que ho escriu l'Isaac Albert i Agut i que és el portaveu GM Esquerra Republicana de Catalunya.

La cohesió
Aquest text és coherent, ja que hi ha sinònims en comptes de paraules repetides, substituicions lèxiques i substitucions pronominals. També hi ha el·lipsis, que suprimeixen coses que se sobreentenen, connectors per enllarçar paraules i signes de puntuació per delimitar diferents part dels text. Tot això fa que el text sigui coherent i es pugui llegir amb molta més facilitat.

L'adequació
El text que hem llegit és adequat, ja que reflecteix les relacions que hi ha entre el text i el context. L'adequació és la propietat del text que determina el registre que cal usar segons el tipus de text o de lector, els elements de la situació comunicativa com l'espai, el temps i també si el que hi ha al títol i al subtítol és coherent amb el text.

Correció lingüística
Està ben construït, tot i que hi ha una petita errada "infrastructura", que s'escriu "infraestructura" (segurament s'ha equivocat al escriure en un teclat). Però, majoritàriament,
respecta totes les normes d'ortografia, les paraules correctament escrites; morfologia, usa els verbs i les paraules adequats; sintàctiques, i lèxiques.


I aquí acabem amb el nostre magnífic anàlisi del text.
Us deixem amb una imatge dels Castellers de Sabadell(:

dijous, 23 de setembre del 2010

Aquí arribem amb la segona entrada!



1. Heu utilitzat la Viquipèdia? Hi heu fet mai alguna aportació?
Sí, hem utilitzat la viquipèdia. Sobretot per a buscar-hi informació de persones per a fer alguns treballs de l’escola. I no hi hem fet mai cap aportació.

2. Podries contestar qui creus que fa les enciclopèdies de paper?
Nosaltres creiem que les enciclopèdies de paper les han creat filòsofs, científics... experimentats en cada matèria. Creiem que les fan molta gent diferent, perquè en una enciclopèdia hi ha molta informació, i hi ha d’haver gent que hagi estudiat i treballat sobre el que està explicant.

3. En el següent enllaç hi tens l'ajuda de la Viquipèdia, una de les enciclopèdies col•laboratives més conegudes, on s'explica com funciona. Consulta-la i respon al teu bloc:

a) Qui pot escriure els articles d'una enciclopèdia en paper? I els d'una enciclopèdia col•laborativa??

Els d’una enciclopèdia de paper els pot escriure molta gent, perquè en una enciclopèdia hi ha molts temes per tractar i hi ha d’haver gent, cada persona, experimentada en cada tema determinat. En una enciclopèdia de paper hi hauran treballat filòsofs, científics, biògrafs... experimentats en cada matèria.

I els articles d’una enciclopèdia col•laborativa es van escrivint amb la col•laboració dels lectors que van llegint i van o afegint coses noves que no hi són, o corregin les que ja estan escrites. Perquè ja que ho pot escriure tothom, és possible que hi hagin errors i que hi falti informació.

b) Què vol dir exactament que els autors dels articles són "voluntaris"? Què creus que mou aquests voluntaris a fer aquesta feina?
Doncs vol dir que no necessariament si la gent entra a la viquipèdia hi ha d’escriure, sinó que si tenen alguna aportació nova sobre el tema que sàpiguen, la poden escriure perquè l’altre gent pugui saber més coses de cada tema. Si no tens res per aportar-hi, no passa res, tu pots extreure la informació que necessites.

c) Creus que un treball pel qual no es cobra és necessàriament pitjor que un pel qual sí que es cobra?
No ho creiem, perquè tu pots fer un treball voluntàriament sense cobrar i pot ser que t’agradi molt o que t’interessi, com fa la gent que afegeix coses noves a la viquipèdia. Però clar, si necessites diners has de treballar en una feina amb la que et puguis guanyar la vida. Per tant, creiem que el millor és buscar un equilibri entre la feina voluntària i la que fas per poder-te pagar les necessitats.

4. En el següent enllaç hi tens una notícia en què se'ns parla de la Viquipèdia en català. Podries fer una valoració d'aquesta informació?

Pensem que la viquipèdia està molt bé per una banda, ja que tothom hi pot col•laborar i pots buscar informació sobre una gran varietat de temes. Però s’ha de tenir en compte que com que tothom hi pot participar, pot ser la informació no sigui correcta. Això sí, té molta diversitat d’idiomes, i això beneficia als seus lectors.

5. Entra en el següent enllaç i digues per què han vedat l'ús de la Viquipèdia a la Universitat de Middlebury (EUA).
Han prohibit l’ús de la viquipèdia perquè en un examen uns quants alumnes diferents, van citar informació, i tots l’havien tret de la viquipèdia. La informació era errònea ja que com que hi pot participar tothom hi havia gent que cometia actes de vandalisme.

6. En aquest últim enllaç hi trobaràs un bloc. Digues què en penses?
Pensem que, que les grans empreses utilitzin la viquipèdia per benficiar-se, no és bo. Ja que les coses s’han d’explicar tal hi com són. I les grans empreses mundials no ho poden aprofitar per a tapar els seus errors.

7. Saps què és el que es veu a la fotografia d'aquesta entrada?
Sí, son uns falconers.

dijous, 16 de setembre del 2010

Presentació!



Som l'Elena i la Maria i hem fet un blog per a l'assignatura de català. Ja anirem fent el que ens digui el Jaume, el nostre professor, perquè de moment no sabem què fer. Esperem aprendre molt.
Aquestes roses pintades dels colors de la nostra terra!(: VISCA CATALUNYA!