dijous, 23 de setembre del 2010

Aquí arribem amb la segona entrada!



1. Heu utilitzat la Viquipèdia? Hi heu fet mai alguna aportació?
Sí, hem utilitzat la viquipèdia. Sobretot per a buscar-hi informació de persones per a fer alguns treballs de l’escola. I no hi hem fet mai cap aportació.

2. Podries contestar qui creus que fa les enciclopèdies de paper?
Nosaltres creiem que les enciclopèdies de paper les han creat filòsofs, científics... experimentats en cada matèria. Creiem que les fan molta gent diferent, perquè en una enciclopèdia hi ha molta informació, i hi ha d’haver gent que hagi estudiat i treballat sobre el que està explicant.

3. En el següent enllaç hi tens l'ajuda de la Viquipèdia, una de les enciclopèdies col•laboratives més conegudes, on s'explica com funciona. Consulta-la i respon al teu bloc:

a) Qui pot escriure els articles d'una enciclopèdia en paper? I els d'una enciclopèdia col•laborativa??

Els d’una enciclopèdia de paper els pot escriure molta gent, perquè en una enciclopèdia hi ha molts temes per tractar i hi ha d’haver gent, cada persona, experimentada en cada tema determinat. En una enciclopèdia de paper hi hauran treballat filòsofs, científics, biògrafs... experimentats en cada matèria.

I els articles d’una enciclopèdia col•laborativa es van escrivint amb la col•laboració dels lectors que van llegint i van o afegint coses noves que no hi són, o corregin les que ja estan escrites. Perquè ja que ho pot escriure tothom, és possible que hi hagin errors i que hi falti informació.

b) Què vol dir exactament que els autors dels articles són "voluntaris"? Què creus que mou aquests voluntaris a fer aquesta feina?
Doncs vol dir que no necessariament si la gent entra a la viquipèdia hi ha d’escriure, sinó que si tenen alguna aportació nova sobre el tema que sàpiguen, la poden escriure perquè l’altre gent pugui saber més coses de cada tema. Si no tens res per aportar-hi, no passa res, tu pots extreure la informació que necessites.

c) Creus que un treball pel qual no es cobra és necessàriament pitjor que un pel qual sí que es cobra?
No ho creiem, perquè tu pots fer un treball voluntàriament sense cobrar i pot ser que t’agradi molt o que t’interessi, com fa la gent que afegeix coses noves a la viquipèdia. Però clar, si necessites diners has de treballar en una feina amb la que et puguis guanyar la vida. Per tant, creiem que el millor és buscar un equilibri entre la feina voluntària i la que fas per poder-te pagar les necessitats.

4. En el següent enllaç hi tens una notícia en què se'ns parla de la Viquipèdia en català. Podries fer una valoració d'aquesta informació?

Pensem que la viquipèdia està molt bé per una banda, ja que tothom hi pot col•laborar i pots buscar informació sobre una gran varietat de temes. Però s’ha de tenir en compte que com que tothom hi pot participar, pot ser la informació no sigui correcta. Això sí, té molta diversitat d’idiomes, i això beneficia als seus lectors.

5. Entra en el següent enllaç i digues per què han vedat l'ús de la Viquipèdia a la Universitat de Middlebury (EUA).
Han prohibit l’ús de la viquipèdia perquè en un examen uns quants alumnes diferents, van citar informació, i tots l’havien tret de la viquipèdia. La informació era errònea ja que com que hi pot participar tothom hi havia gent que cometia actes de vandalisme.

6. En aquest últim enllaç hi trobaràs un bloc. Digues què en penses?
Pensem que, que les grans empreses utilitzin la viquipèdia per benficiar-se, no és bo. Ja que les coses s’han d’explicar tal hi com són. I les grans empreses mundials no ho poden aprofitar per a tapar els seus errors.

7. Saps què és el que es veu a la fotografia d'aquesta entrada?
Sí, son uns falconers.

1 comentari: