dijous, 30 de setembre del 2010

Les propietats del text


La tercera entrada!
El que hem de fer avui és llegir-nos un text i analitzar si respon a les propietats del text: la coherència, la cohesió, l'adequació i la correció lingüística.

La coherència.

Té un títol "La Ronda del Vallès: Consens i respecte mediambiental", i també té una introducció en la que ens diu la seva opinió sobre el quart cinturó. Després al desenvolupament parla de que ell creu que hi ha moltes altres opcions per a millorar la comunicació, i que no cal fer la nova autopista destruint gran part de la vegetació terrassenca. I ens parla d'unes conseqüències que són que han estat capaços de modificar el projecte, per aconseguir que no es malmeti tan una part de Terrassa. I també hi hagi el mínim impacte ambiental al tram de Sabadell i es preservin alguns parcs naturals com el de Sant Llorenç del Munt, la Serra de l'Obac i Collserola.
Com a conclusió hi reafirma que han de seguir treballant per a aconseguir que només es construeixin infraestructures sostenibles fent cas al que seria la veu del poble, o sigui, fent cas al que pensa la gent. També surt que ho escriu l'Isaac Albert i Agut i que és el portaveu GM Esquerra Republicana de Catalunya.

La cohesió
Aquest text és coherent, ja que hi ha sinònims en comptes de paraules repetides, substituicions lèxiques i substitucions pronominals. També hi ha el·lipsis, que suprimeixen coses que se sobreentenen, connectors per enllarçar paraules i signes de puntuació per delimitar diferents part dels text. Tot això fa que el text sigui coherent i es pugui llegir amb molta més facilitat.

L'adequació
El text que hem llegit és adequat, ja que reflecteix les relacions que hi ha entre el text i el context. L'adequació és la propietat del text que determina el registre que cal usar segons el tipus de text o de lector, els elements de la situació comunicativa com l'espai, el temps i també si el que hi ha al títol i al subtítol és coherent amb el text.

Correció lingüística
Està ben construït, tot i que hi ha una petita errada "infrastructura", que s'escriu "infraestructura" (segurament s'ha equivocat al escriure en un teclat). Però, majoritàriament,
respecta totes les normes d'ortografia, les paraules correctament escrites; morfologia, usa els verbs i les paraules adequats; sintàctiques, i lèxiques.


I aquí acabem amb el nostre magnífic anàlisi del text.
Us deixem amb una imatge dels Castellers de Sabadell(:

1 comentari: