dijous, 18 de novembre del 2010

7. Els neologismes i les abreviacions

7.1 En aquesta entrada el professor ens demana que busquem diferents neologismes
segons el tipus de formació.

1. Neologia de forma:
- Per derivació: descomprimir (comprimir).
- Per composició: buscausuaris.
- Per lexicalització d'unes sigles: BTT (bicicleta tot terreny) i CD (cedé).
- Per escurçament: bio (biologia), msn (messenger), bric (tetrabric) i DJ(discjòquei).

2.Neologia de significat: torre (torre de l'ordinador).

3. Manlleus lingüístics:
-De llengües modernes: baguet (pa d'origen francès), esbós (dibuix fet a mà, bastant simple abans de fer-ho a net), dopatge (estimular-se antireglamentariament en l'esport) i friki (com el nostre professor de català).
-Del llatí o grec antic: megàpolis.

7.2 Hem de posar exemples de 12 sigles.

Aquí les teniu: CEIP (Centre d'Eduació d'Infantil i Primària), SBD (Sabadell), FIFA (Federació Internacional de Futbol Associat), PSC (Partit Socialista de Catalunya), CIU (Convergència I Unió) TUS (Transport Urbà de Sabadell), BCN (Barcelona), USB (Universal Serial Bus), PPC (Partit Popular de Catalunya), ICV (Iniciativa per Catalunya Verds), ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) i IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques).

dijous, 11 de novembre del 2010

6.2

En aquesta entrada el que hem de fer és comentar el que pensem sobre un vídeo que anuncia el diari ARA que s'estrenarà per primer dia el dia 28 de novembre.

Aquest diari creiem que és una nova manera de veure i opinar sobre Catalunya i també una mica internacionalment. També ens vol fer veure que tots hem de fer el que sigui possible per a estar ben informats i també nosaltres intentar canviar Catalunya.


En l'anunci hi apareixen diversos àmbits, o sigui, que està gravat en llocs molt diferents i hi surt gent també molt diferent. Hi surten gent coneguda com l'Albert Om i el Toni Soler, però també hi surten ciutadans i fins i tot un nen petit.

dimarts, 9 de novembre del 2010

6.1

Llegint les tres notícies hi veiem moltes diferències importants. Primer parlarem del que pensem de cada notícia.
En el diari català EL PUNT, hi veiem que està a favor de la visita del papa i ho diu des d'un punt no gaire subjectiu, sense dubte és el diari amb les narracions més objectives. Principalment, ens comenta tota l'estona que la visita del Papa a Barcelona ha estat molt positiva. També hi ha una opinió d'un cardenal arquebisbe de Barcelona, una altre prova que ens demostra que aquest diari està a favor de la visita del Papa.

El diari Italià L'OSSERVATORE ROMANO, clarament està a favor de la visita. Bé, de fet, està molt més a favor del Papa que de la visita, ja que és un diari religiós, és el diari del Vaticà. Explica la notícia com si el Papa fes molt bé en venir, com si el Papa ho fes tot bé. Ho explica de la manera més subjectiva possible.

El diari espanyol LA RAZÓN, presenta la situació una mica exagerada (el títol, suposem que per cridar l'atenció) però també la presenta de manera subjectiva. I per una altre part, ens explica una mica els fets a Santiago, i només ens fa una petita referència a l'últim punt sobre la visita a la Sagrada Família. És una coincidència?

Fins aquí, la nostra reflexió sobre els punts de vista i les diferències entre informacions extretes de tres diaris.

6.1

El tercer diari és LA RAZÓN, un diari espanyol.
Aquí en teniu la seva opinió (resumida en la portada):
LA RAZÓN
- Benedicto XVI afirma que ha nacido un anticlericalismo equiparable a los años treinta.

- Revela que el dicasterio para la nueva evangelización ha sido pensando sobre todo España.

- En su homilía ante el apóstol Santiago hace un llamamiento a Europa y a nuestro país para que se abran a diós.

- Hoy dedica al culto la Sagrada Familia.


6.1

El segon diari que hem mirat ha sigut un diari Italià, l'anomenat L’OSSERVATORE ROMANO, conegut també com el diari del Vaticà. N'hem aconseguit una versió en castellà i la deixem aquí:

L’OSSERVATORE ROMANO
Al final de la audiencia general del miércoles 3 de noviembre, en su saludo en lengua española, el Santo Padre pidió oración por su inminente viaje a Santiago de Compostela y Barcelona (6 y 7 de noviembre).
Os invito a que me acompañéis con vuestra ferviente oración durante el próximo fin de semana, en el que realizaré una visita pastoral a Santiago de Compostela, uniéndome así a los peregrinos que llegan hasta los pies
del Apóstol en este Año Santo. Iré también a Barcelona, donde tendré la alegría de dedicar el maravilloso templo de la Sagrada Familia, obra del genial arquitecto Antoni Gaudí. Voy como testigo de Cristo Resucitado,
con el deseo de llevar a todos su Palabra, en la que pueden encontrar luz para vivir con dignidad y esperanza para construir un mundo mejor.
Renuevo mi llamamiento para que el sacrificio de estos hermanos y hermanas nuestros sea semilla de paz y de verdadero renacimiento, y para que todos los que desean la reconciliación, la convivencia fraterna y solidaria, encuentren motivo y fuerza para obrar el bien.
A todos vosotros, queridos hermanos e hijos, os envío mi confortadora bendición apostólica, que de buen grado extiendo a los heridos y a vuestras familias tan duramente probadas.

6.1


Ja que la visita del Papa és molt recent, i hem de comparar tres punts de vista de diaris de diferents països, aquest serà el nostre tema d'avui.
Primer de tot penjarem en tres entrades les "opinions" que haurien de ser informacions sense cap tipus d'interès marcat, però que acaben per ser més subjectives i expressives que res més.
Deixant aquest tema a part, en segon lloc el que farem és comentar en un quarta entrada les diferències més importants que hi hem trobat.
A Barcelona, quan va passar el papa per un sector, un grup de Gays es van començar a petonejar.

El primer diari que hem observat ha sigut EL PUNT, un diari català. Aquí en teniu el text:

EL PUNT
La visita del papa no deixa indiferent
El cardenal de Barcelona valora positivament la visita i defensa l'àmbit públic de la religió.
Els opositors a l'estada creuen que s'ha demostrat que l'Església està en una situació de “decadència”.

La visita de Benet XVI a Barcelona, les seves declaracions, el missatge que va dir que venia a donar, la celebració litúrgica i el públic que la va seguir han generat un munt de reaccions oposades, totes similars a les reaccions que ja havia provocat l'organització del viatge. A continuació, en reproduïm una de moltes:

Lluís Martínez Sistach-cardenal arquebisbe de barcelona
“La dedicació de la Sagrada Família ha estat un èxit i el papa en va tenir una molt i molt bona impressió. A ell li ha deixat un record inesborrable. Valorem molt que Benet XVI hagi estat molt sensible amb la cultura i la llengua catalana. Cada realitat és diferent i la nostra és aquesta. [...] No és possible dur la religió a l'àmbit estrictament privat, perquè la persona té una dimensió social i l'afecta sola i de manera associativa.[...] La fe té una dimensió d'estar present. Tenim una concepció de persona humana que hem d'oferir a la societat i no podem quedar-nos en la privacitat, això és el que s'entén de la visita del papa.
En unes declaracions a la ràdio sobre el fet que Rodríguez Zapatero no anés a la missa de la Sagrada Família, Martínez Sistach va dir ahir que “en absolut va en contra d'un estat laic que les autoritats vagin a actes de tipus religiós i esportiu, ja que estan al servei dels ciutadans”.
Pel que fa a l'afirmació del papa comparant el laïcisme i la secularització del país actual amb el que hi havia als anys trenta, el cardenal de Barcelona va advocar ahir per recuperar “el clima constructiu de la transició democràtica”. “Hem perdut aquest temps tan bonic que va ser la transició, constructiu i de futur”. Respecte a la polèmica aixecada pel fet que unes monges netegessin l'oli abocat pel papa a l'altar va aclarir que “per elles ha estat un goig” i va especificar que “aquesta labor la fan les dones perquè és el seu carisma”.